top of page
Weet jij al waar je wil bevallen?

Bevalling

Schermafbeelding 2020-03-06 om 08.27.38.png

De verloskundige kijkt tijdens je bevalling wanneer het nodig is een kraamverzorgende te bellen. Dit kan al vroeg tijdens de ontsluiting zijn.

Kraamverzorgenden zijn de beste pijnstilling die je maar kunt wensen.

 

Kraamverzorgenden van MoriaenKraamzorg zijn meestal na een half uur aanwezig als ze worden gebeld voor bevallingsassistentie. We wonen nagenoeg allemaal in het verzorgingsgebied van verloskundigenpraktijk De Moriaen. Dit betekent dat wij snel ter plaatse kunnen zijn.

 

Wat doet de kraamverzorgende

 

Algemeen

 

Kraamverzorgenden geven ondersteuning tijdens de gehele bevalling.  Het is prettig als zij al vroeg tijdens je ontsluitingsfase bij jullie is. Dit heet continue begeleiding. 

De continue begeleiding die de kraamverzorgende je kan bieden is uniek bij de bevalling. Zij komt bij 3-4 cm ontsluiting en vertrekt pas wanneer moeder, vader en jullie baby verzorgd zijn. Je hebt in tegenstelling tot de begeleiding poliklinisch in het Amphia ziekenhuis niet te maken met wisselende diensten of overdrachten van verplegend personeel. Wil je poliklinisch bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis dan zal er een kraamverzorgende van MoriaenKraamzorg bij je bevalling aanwezig zijn.

 

Bevallen thuis

 

Wanneer je besloten hebt om thuis te bevallen dan belt de verloskundige de kraamverzorgende.

De kraamverzorgende blijft gedurende de hele bevalling bij jullie, ondersteunt, maakt alles in orde voor de bevalling en ziet toe op een normaal verlopend proces. Zij belt de verloskundige wanneer dit nodig is. Tijdens de bevalling assisteert zij de verloskundige.

 

Na de bevalling zorgt de kraamverzorgende voor moeder en kind. Ze helpt met voeden van de baby, verricht alle medische controles en kleedt de baby aan. De kraamkamer wordt helemaal opgeruimd en in overleg de wasmachine aangezet.

De kraamverzorgende zal na de bevalling ongeveer 2 uur blijven, afhankelijk van het moment van de dag. Overdag blijft ze vaak een hele dag. ‘s Avonds of ‘s nachts zo lang als nodig is. Zij doet dan controles bij moeder en kind en geeft uitleg en instructie over de verzorging.

 

Bevallen in een ziekenhuis

 

Wanneer je besloten hebt om in een ziekenhuis te bevallen of je hebt een medische indicatie en moet in het ziekenhuis bevallen dan komt de kraamverzorgende van MoriaenKraamzorg wanneer je thuis gekomen bent. Het hangt van het tijdstip af of er na je bevalling meteen een kraamverzorgende zal komen. 

 

Wanneer je besloten hebt om poliklinisch te bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te 's Hertogenbosch dan zal er een kraamverzorgende van MoriaenKraamzorg bij je bevalling aanwezig zijn. Zij gaat na de bevalling weer met je naar huis, ook in de nacht. Dit is dus anders dan in het Amphia.

 

Noodzakelijk

In het kader van de Arbo-wet is het verplicht om het bed op te hogen tot minimaal 80 cm. Dit dien je voor de bevalling in orde te maken ongeacht waar de plaats van je bevalling zal zijn. Dit is noodzakelijk om het werk van de kraamverzorgende en verloskundige minder belastend te laten verlopen.

 

Samenwerken met de verloskundige

 

De verloskundige komt in de kraamweek regelmatig bij jullie langs. Wanneer je thuis bevallen bent komt de verloskundige de eerste twee dagen elke dag en daarna om de dag langs. Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen komen zij de dag nadat jullie thuisgekomen zijn. Afhankelijk van hoelang de bevalling geleden is spreekt zij vervolgbezoeken met je af.

 

Bij deze huisbezoeken bespreekt zij met jullie hoe de kraamtijd verloopt en beoordelen zij of er medische bijzonderheden zijn. Verloskundigen vertrouwen op de controles die door de kraamverzorgende zijn gedaan. Wanneer de kraamverzorgende ergens over twijfelt, neemt zij contact met de verloskundige op. Een verloskundige heeft de medische verantwoordelijkheid en de kraamverzorgende een signalerende functie in het kraambed. Mocht het nodig zijn, bij bijzonderheden, dan wordt er gekeken of er een noodzaak is tot het indiceren van extra uren kraamzorg.

bottom of page