top of page

Zorguren

F9 Yvonne en Janne-zw.jpg

Wij hebben een zorgcontract met alle zorgverzekeraars in Nederland. Staat MoriaenKraamzorg er niet tussen, neem dan contact op.

 

Alle verzekeraars geven vanaf januari 2008 standaard 49 uur zorg, verdeeld over 8 dagen. Dit is exclusief de uren tijdens de assistentie rond de bevalling. Bij ons wordt de zorg afgestemd op wat die ene moeder en haar kind écht nodig hebben! Er zijn omstandigheden waarbij niet alle 49 uur nodig zijn. Het kan ook nodig zijn om extra uren te indiceren.

​

​

De vaststelling van het aantal kraamzorguren gebeurt aan de hand van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP). Het LIP voorziet in zorg op maat. Deze beoordeling is tijdens drie momenten:

​

  1. Tijdens de intake;

  2. Kort na de bevalling door de kraamverzorgende in overleg met de verloskundige;

  3. Op de derde of vierde dag van de kraamtijd door de kraamverzorgende in overleg met jou en met de verloskundige.

 

Hoelang je kraamverzorgende blijft, is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Wanneer je borstvoeding geeft, dan krijg je standaard 49 uren kraamzorg vergoed. Deze uren zijn verdeeld over acht dagen. Geef je kunstvoeding, dan zijn dit 45 uren. Als je de negende en tiende dag van je kraamtijd nog zorg nodig hebt, dan stelt de verloskundige hiervoor de indicatie.

De zorg wordt verleend in aaneengesloten dagen. Vaak komt het erop neer dat de eerste dagen de langste dagen zijn. Er is ruim tijd nodig voor het geven van informatie, je meestal nog niet mobiel en er komt veel visite. Werkelijk alles is nieuw. Dit houdt automatisch in dat de daaropvolgende dagen wat korter zullen zijn om op het juiste aantal uren uit te komen.

We beginnen de zorg meestal rond 8.30 - 9.00 uur.

 

Bijzondere zorguren

 

Een tweeling

Wanneer je een tweeling krijgt, mogen we je in ieder geval twee uur per dag extra zorg geven. Ook heb je recht op zorg tot en met de tiende dag!

 

Ook in andere bijzondere gevallen kun je thuis een aantal uren kraamzorg krijgen. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. Voorbeelden van bijzondere kraamzorg zijn:

​

Wanneer de baby in de couveuse heeft gelegen;

Wanneer de baby na adoptie bij je thuiskomt;

Wanneer je na de tiende dag nog extra kraamzorg nodig hebt.

Couveuse nazorg

Het kan voorkomen dat je baby na de geboorte een periode in de couveuse ligt. Wanneer je vervolgens naar huis mag heb je, afhankelijk van de voorwaarden van de zorgverzekeraar, nog recht op kraamzorg. Dit heet uitgestelde kraamzorg en kan gegeven worden vanaf de tiende dag tot maximaal drie maanden na de bevalling. Het hangt van je verzekering af wat je vergoed krijgt voor couveuse nazorg. Je zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.

​

bottom of page