top of page
Wanneer aanmelden voor MoriaenKraamzorg?

Veel gestelde vragen

kraamhulpenzusjes.jpg

Wanneer moet ik mij aanmelden?


Het beste is je aan te melden voor MoriaenKraamzorg rond 12 weken zwangerschap. Meteen na je termijnecho.

Hoeveel uur zorg krijg ik?

Alle verzekeraars geven vanaf januari 2008 standaard 45 uur wanneer je besluit om kunstvoeding aan je baby te geven en 49 uur zorg bij kinderen die borstvoeding krijgen verdeeld over 8 dagen. Dit is exclusief de uren tijdens de assistentie rond de bevalling. Bij ons wordt de zorg afgestemd op wat die ene moeder en haar kind écht nodig hebben! Er zijn omstandigheden waarbij niet alle 49 uur nodig zijn. Het kan ook nodig zijn om extra uren te indiceren.

 

Zijn er voor kraamzorg vaste tijden?

Uitgangspunt is het na de  bevalling geïndiceerde aantal uren en dagen zorg. De zorg wordt verleend in aaneengesloten dagen. Vaak komt het erop neer dat de eerste dagen de langste dagen zijn. Er is ruim tijd nodig voor het geven van informatie, je bent meestal nog niet mobiel en er komt veel visite. 

Dit houdt automatisch in dat de daarop volgende dagen wat korter zullen zijn om op het juiste aantal uren uit te komen. We beginnen de zorg meestal rond 8.30 - 9.00 uur.

 

Als de verzekering geen extra uren vergoedt, kan ik ze dan zelf kopen?

Zelf uren inkopen kan zeker, maar uiteraard in overleg en tegen de NZA-tarieven.


Wat zijn de werkzaamheden van de kraamverzorgende?

De zorg, controle en de begeleiding van de moeder en haar baby komen op de eerste plaats. Omdat het voor de moeder belangrijk is dat de rest van het gezin en het huishouden op een goede manier worden voortgezet, hoort dit ook tot de taken van de kraamverzorgende. Dit houdt in: zorg voor het ontbijt en de lunch, de was, het schoon houden van de kraamkamer en de hygiëne van het sanitair dat door de moeder wordt gebruikt. Het is niet de bedoeling dat er grote klussen in huis worden gedaan, ramen gezeemd, of achterstallig huishoudelijk werk wordt weggewerkt. Ten slotte besteedt de kraamverzorgende ook tijd aan het bijhouden en afronden van het kraamdossier.

 

Moet ik babyflessen aanschaffen terwijl ik van plan ben borstvoeding te geven?

Borstvoeding heeft de grootste kans van slagen als je niet bij-voedt met kunstvoeding. Als je kind gezond is, is bij-voeden niet nodig. Wanneer blijkt dat er toch bij-voeding nodig is, dan is het mogelijk een flesje via je kraamverzorgende aan te schaffen. 

 

Wanneer moet alles klaar zijn voor de bevalling?

Vanaf 37 weken kan en mag je bevallen, zorg dat tegen die tijd alles klaar is. Dus je bed op de juiste hoogte (minimaal 80 cm), kraampakket in huis en matrasbeschermer in je bed.

bottom of page