top of page
Welke voeding voor je baby?
Voeding
Diana met baby.jpg

Heb je er al over nagedacht hoe jij je baby gaat voeden? Wordt het borstvoeding, donormelk of kunstvoeding? Of een combinatie? 

Borstvoeding

Ieder lichaam bereidt zich tijdens de zwangerschap voor op het geven van moedermelk. Dat gebeurt onder invloed van hormonen. De eerste moedermelk die de baby drinkt, heet 'colostrum'. Die zit boordevol met antistoffen, om de baby direct na de geboorte optimaal te beschermen tegen infecties. Borstvoeding is uniek van samenstelling en is helemaal afgestemd op de baby. Je kunt je eigen moedermelk natuurlijk ook afkolven en dan met de fles geven.

 

Borstvoeding geeft een baby een gezonde start

 

Het geven van borstvoeding kan levenslang effect hebben op de gezondheid van de baby en misschien zelfs op de gezondheid van de moeder. Zo is bewezen dat kinderen die borstvoeding krijgen minder kans hebben op sommige infectieziekten (maag- en darmkanaal, luchtwegen en middenoor).

Omdat het zo gezond is, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeders om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Na zes maanden gaan ouders ook vaste voeding bij geven.

 

Het lichaamscontact tijdens de borstvoeding geeft de baby een gevoel van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen. Dit stimuleert de (hersen)ontwikkeling van de baby. Het geven van borstvoeding bindt moeder en kind op een unieke manier.

Baby's hebben aangeboren reflexen, waardoor ze direct aan de borst kunnen drinken. Na de geboorte is het even zoeken naar de prettigste manier om borstvoeding te geven. Door verschillende voedingshoudingen uit te proberen merken moeders wat fijn voor hun is. Voeden moeten moeder en baby natuurlijk nog leren. Je krijgt hierbij hulp van een kraamverzorgende in het kraambed. We vinden het heel belangrijk dat in de loop van het kraambed het voeden steeds makkelijker wordt.

​

Donormelk

Soms lukt het niet om zelf moedermelk te geven of te kolven, bijvoorbeeld als moeders medicijnen gebruiken of een borstoperatie hebben gehad. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt in dat geval donormelk aan. Donormelk is afgekolfde melk van een andere moeder. Het is dus ook moedermelk, met antistoffen tegen ziektes.

 

Poedermelk (ook wel flesvoeding of kunstvoeding)

Poedermelk wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige stoffen. In poedermelk zitten alle benodigde voedingsstoffen. Poedermelk mist wel de stoffen uit moedermelk die de baby beschermen tegen infecties en ziektes.

 

Flesvoeding

Of je met de borst of met de fles voedt, staat los van welk soort voeding je geeft. Want met een fles kun je zowel je eigen afgekolfde moedermelk als donormelk of kunstvoeding geven.

borstvoeding2.png

Wat kun je laten meespelen bij je keuze?

Er zijn een paar dingen waar je aan kunt denken bij het maken van je beslissing.

​

  • Wat is het meest gezond voor mijn baby?

  • Op welke gedachte is mijn keuze gebaseerd en klopt dit eigenlijk wel?

  • Wat zou mijn baby fijn vinden om te krijgen?

  • Kan ik na de geboorte rekenen op hulp van mijn partner of iemand anders in mijn directe omgeving?

  • Wat werkt voor mij het beste en wat denk ik het meest fijn te vinden?

  • Goede ondersteuning van zorgverleners (verloskundigen, kraamverzorgenden, JGZ en eventueel een borstvoedingscoach/lactatiekundige)

Bron: informatiefolder uitgegeven door KNOV en NVOG

bottom of page