Wij helpen je op alle mogelijke manieren met je borstvoeding
Wanneer je ervoor kiest om borstvoeding te gaan geven, zullen de kraamverzorgenden van MoriaenKraamzorg je op alle mogelijke manieren hierbij helpen.
Het team wordt ondersteund door een borstvoedingscoach.
Borstvoeding
borstvoeding
Tijdens je zwangerschap heb je besloten om je baby borstvoeding te geven. We zullen een aantal aandachtspunten belichten.
Er is bij ouders vaak onzekerheid aan het begin van een borstvoedingsperiode. Dat is heel normaal. Je bent immers net bevallen. De grootste zorg is meestal de hoeveelheid melk en de kwaliteit ervan. Je kraamverzorgende zal je in ieder geval helpen de meest voorkomende onzekerheden weg te nemen.
Hoe gaat het na de bevalling
Meteen na de bevalling, wordt je baby bloot, goed toegedekt, tegen je aangelegd. Zo kunnen jullie rustig kennismaken. De meeste baby’s zoeken na de bevalling zelf de borst op. Als we dit zien, dan helpt de kraamverzorgende je met het aanleggen van de baby. Het is het beste om binnen een uur na de bevalling je baby aan te leggen. Je mag dan zolang voeden als je wilt, mits je geen pijn voelt.
Borstvoeding geven en vaders
Vaders kunnen, vooral 's avonds, beter knuffelen dan borstvoedende moeders. Vaders hebben een leuke bromstem en een geruststellende hartslag, ze zijn lekker warm en vooral: ze ruiken niet zo verleidelijk naar eten. Voor veel ouders lijkt het een nadeel dat papa geen flesje kan geven maar vaders zijn met name in de avond van onschatbare waarde. Om één of andere onbegrijpelijke reden willen baby's vaker eten in de avonduren. In plaats van om de 2 á 4 uur, komen ze dan ineens elk uur.
Tegen de avond liggen ze bepaald niet rustig in hun wiegje. Wat overdag normaal is, wordt ergens tussen 18 uur en middernacht onmogelijk. De baby wordt onrustig en wil alleen maar eten. Dit betekent niet dat je te weinig eten hebt. Baby's willen 's avonds mama's legere borsten want die geven lekkere vette melk. Na een paar van die kleine maaltijden zit de buik vol genoeg om een paar uur tevreden te gaan slapen.
Daarnaast willen ze iets anders: erbij zijn. Weten dat er iemand is. En dat kunnen vaders prima. Huid-op-huid onder een dekentje op de bank. Als ouders de typische avond onrust zo kunnen interpreteren, krijgen vrouwen misschien niet zo snel het idee dat ze te weinig melk hebben. Grijpen ze minder snel naar kunstvoeding 'voor de zekerheid'. Voelen vaders zich prettig nuttig. En krijgen baby's zowel de voedingen als het lichaamscontact waar ze behoefte aan hebben.
Baby's hebben aangeboren reflexen, waardoor ze direct aan de borst kunnen drinken. Na de geboorte is het even zoeken naar de prettigste manier om borstvoeding te geven. Door verschillende voedingshoudingen te proberen, merk je wat voor jullie fijn is. Jullie zijn het voeden natuurlijk nog aan het leren. Je krijgt hierbij hulp van je kraamverzorgende in het kraambed. We vinden het heel belangrijk dat in de loop van het kraambed het voeden steeds makkelijker wordt.
Het voeden van je baby is niet alleen een noodzakelijk gebeuren, maar het is op energieniveau ook een uitwisseling van liefde. Deze uitwisseling vindt de eerste tijd het meest intensief plaats tijdens de voedingen. Wanneer je baby drinkt, zie je hem twee dingen tegelijk doen.
Hij drinkt en voedt op die manier zijn lichaam, maar tegelijkertijd kijkt hij strak, soms bijna dwingend, in jouw ogen. Onder andere via zijn ogen voedt hij zich met liefde.
Borstvoedingscoach
Catja Verbunt is opgeleid tot borstvoedingscoach. Catja geeft binnen onze Verloskundigenpraktijk de twee informatieavonden over het geven van borstvoeding aan aanstaande ouders waar je altijd aan deel mag nemen. Een borstvoedingscoach heeft kennis van de gezonde moeder en baby, geeft voorlichting aan ouders en ondersteund ons team kraamverzorgenden. Zij geeft passende begeleiding thuis binnen je kraamzorguren of je kunt haar vragen voor een consult aan huis. Wanneer zij ziet dat je meer hulp nodig hebt of als er zich problemen voordoen die bij het vak van een Lactatiekundige horen dan zal zij je verwijzen.
Cursus borstvoeding
Wil je straks je baby borstvoeding geven, of voed je tijdens deze zwangerschap nog een kind dan is het goed om te weten dat vertrouwen, de juiste informatie en een goede voorbereiding tijdens de zwangerschap belangrijk zijn voor een fijne borstvoedingstijd.
Bij verloskundigenpraktijk de Moriaen bieden we een cursus borstvoeding aan die bestaat uit twee avonden.