top of page
Het dragen van je baby heeft een positief effect op jullie samenzijn!

Draagconsult

Mensenbaby's zijn nog niet “klaar” als ze worden geboren. Ze zijn voor de veiligheid en verzorging afhankelijk van hun ouders. Onze kinderen worden geboren met grijpreflexen en hun handpalmen en voetzolen staan naar elkaar gericht om zich snel vast te kunnen klampen. Biologisch gezien past hier een kinderwagen helemaal niet bij. Is zelfs een beetje gek.

 

Inmiddels weten we uit vele onderzoeken dat het dragen van je baby op verschillende manieren een bijdrage kan leveren aan een gezonde ontwikkeling. Domweg omdat dit natuurlijk de bedoeling is.

 

Wat maakt dat dragen goed is voor je baby:

 

Huid-op-huidcontact


Wanneer je je baby gaat dragen is er meer huid-op-huidcontact dan als het in een wieg, cosleeper of in kinderwagen ligt.
Wanneer je baby dichtbij je is maken jullie allebei meer oxytocine aan. Oxytocine is ons verbindingshormoon. Baby’s brengen in een draagdoek vrijwel direct zijn handjes op je borst en  draait zijn wangetje naar je toe. Door de bewegingen tijdens het dragen voelt het als masseren. Meer dragen, betekent meer huid-op-huidcontact en dat betekent in het hele lijf van zowel jou als jullie baby meer liefdes (verbindings)hormonen.

Sociale ontwikkeling


Een baby die gedragen wordt, ziet de wereld vanuit een ander ooghoogte dan een baby die in de kinderwagen wordt vervoerd. Een kind in een draagdoek, ziet bijvoorbeeld een vrachtwagen aan de andere kant van de straat passeren en hoort een grommend geluid. Hij leert sneller geluiden aan gebeurtenissen te verbinden. Gedragen kinderen worden ook vaker door andere volwassenen aangesproken omdat ze eerder zichtbaar zijn dan in de kinderwagen. Van deze interactiemomenten leert een baby weer meer over verbale en non-verbale communicatie. 

Belang van bewegen


Overal ter wereld gaan moeders lopen met hun baby als die huilerig of onrustig is. En het helpt! De baby wordt rustiger, zijn hartslag daalt, de bewegingen nemen af. Maar ondertussen zit jij wel met je handen vol. Waarom niet lopen met je handen vrij?

Tijdens het gezamenlijk bewegen leert je baby ook op gevoelsniveau. Balans houden, opschieten en lummelen. En zelfs “vaak kleine beetjes dragen” lijdt tot meer hersenverbindingen dan dat je dit niet zou doen.  Sterkere spieren in de nek, romp en bovenbenen. Dragen draagt bij aan een snellere motorische ontwikkeling.

​​Dragen en hechting


Ouders die hun kinderen kunnen dragen stemmen doorgaans makkelijker af op de baby, wat de kans op een goed gehecht kind vergroot.

Dragen2.jpg

Wanner je wil ervaren hoe het is om je baby in een draagsysteem te dragen geef dit dan aan bij je kraamverzorgende.

Het is altijd verstandig om wat meer over dragen te weten alvorens je eraan begint.

Consult dragen

Wil je meer weten, spreek dan een consult af bij één van de kraamverzorgenden van MoriaenKraamzorg. Een afspraak kan op ieder moment. In de zwangerschap, in je kraambed of daarna.

 

Tijdens dit consult leer je/jullie hoe je je baby kunt dragen: veilig, ergonomisch en met vertrouwen. Je krijgt advies en direct toepasbare informatie. Ook verschillende draagsystemen worden besproken. Na het consult weet je waarom dragen belangrijk is en weet je welk draagsysteem bij je past. Tijdens het consult is er voldoende tijd om te oefenen met doeken en een speciale draagpop.

Draagconsulten worden verzorgd door Natasja Nooijens, Mieke Mulder of Catja Verbunt. Zij zijn gecertificeerd draagconsulent bij MoriaenKraamzorg. Het is wel raadzaam om een consult vooraf aan het dragen te doen. Het geeft vertrouwen om precies te weten hoe je baby in verschillende draagsystemen gedragen kan worden.

 

Waar en Wanneer

Het consult kan bij verloskundigenpraktijk de Moriaen plaatsvinden of bij jullie thuis. Zowel tijdens je zwangerschap als na de bevalling. 

Heb je interesse mail dan naar info@moriaenkraamzorg.nl

 

Kosten

De kosten bedragen € 50.00 per consult.

 

TIP

Vooraf kopen van een draagsysteem.

Het is jammer wanneer je in de zwangerschap een draagsysteem koopt en hij niet fijn of praktisch voor jou of je baby blijkt.

Alle draagdoekconsulenten kunnen je leren knopen en hebben doeken en voorgevormde dragers die je kunt bekijken en omdoen met een speciale draagpop. Zo hoef je je baby niet te belasten met in en uit de drager halen om te voelen hoe hij zit.

bottom of page