Ontwikkelingsgerichte kraamzorg
Voorbeelden voor ontwikkelingsgerichte zorg voor je baby
Huid-op-huid contact
Hierbij heeft je baby alleen een luier aan en ligt op het ontblote bovenlichaam van één van de ouders. De kraamverzorgende dekt de baby toe met een deken of maakt gebruik van een buideltop. Zo neemt de baby je lichaamswarmte over. Door de warmte en het geluid van de ademhaling en je hart, herinnert je baby zich aan de beschermde omgeving in de baarmoeder, voelt zich hierdoor veilig en komt tot rust. Je kunt je baby zo vaak als je wilt op deze manier buidelen. Wij adviseren dit minimaal één keer per dag, één uur achter elkaar te doen. Vaker kan altijd.
Donkere en rustige kamer
Je kunt de kamer waar je baby slaapt iets schemerig overdag en zo donker mogelijk in de avond en de nacht met weinig geluid. Je baby herinnert zich hierdoor de donkere, stille baarmoeder.
Baden met zachte doeken
Gebruik een zachte doek van flanel of katoenen bij het baden en wassen. Je wikkelt de baby in een doek en legt hem/haar in bad. Houd je baby goed vast en zorg dat hij/zij met de voetjes tegen de badrand aan ligt. Je baby kan zich nu niet veel bewegen, net zoals in de baarmoeder. In het warme water voelt je baby zich hierdoor veilig.
Ontwikkelingsgericht verzorgen van een pasgeborene stemt af op de lichaamssignalen die je baby geeft. De overgang naar het leven en de ruimte buiten de baarmoeder wordt hierdoor kleiner. Wanneer je open staat voor deze manier van verzorgen zal je kraamverzorgende dit jullie leren.
Lichaamscontact
Tijdens het verschonen, plaats je steeds een hand op de buik van je baby. Je blijft op deze manier contact houden. Plaats het aankleedkussen verticaal ten opzichte van de commode. Je kijkt je baby nu aan. Als je de baby optilt, beweeg naar je baby toe en houd hem/haar tegen je aan.
Zachtjes praten
Praat het liefst zachtjes tegen je baby. Je baby heeft je stem in de baarmoeder al leren kennen en wordt hierdoor rustiger.
Troosten
Troost je baby als hij of zij huilt. Troosten is belangrijk voor een goede gehechtheidsrelatie (hechting) tussen ouder en kind. Belangrijk is, dat je na het troosten altijd weer inspeelt op de behoefte van de baby (terug in bed, drinken of spelen). Luister, wanneer je baby huilt, niet alleen naar de manier van huilen maar kijk vooral ook naar het gedrag van je baby. Wij hebben de ervaring dat deze combinatie heel belangrijk is. Neem de tijd om je kind goed te leren kennen.
Onze kraamverzorgenden begeleiden je graag bij deze ontwikkelingsgerichte zorg. MoriaenKraamzorg ondersteunt deze zorg met een visie op het gebruik van natuurlijke verzorgingsproducten. Zie natuurgerichte kraamzorg