top of page
Wanneer voor jou kunstvoeding de beste keuze is. 
F2 foto glazen flessen-zw.jpg

   Kunstvoeding

Denk eens aan het kiezen voor glazen flessen. Het is duurzaam, goedkoop en er is minder kunststof gebruikt.

De kraamverzorgende die op intake komt kan je informatie geven.

Kunstvoeding

Tijdens je zwangerschap heb je besloten om je baby kunstvoeding te geven.

​

Zuigelingenvoeding wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige stoffen. In poedermelk zitten alle benodigde voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Je kunt het best beginnen met de gewone kunstvoeding voor een pasgeboren baby.  Welk merk voeding je kiest maakt niet uit. Iedere fabrikant die kunstvoeding maakt moet zich houden aan dezelfde kwaliteitseisen.

​

Hoeveel voeding je baby nodig heeft, hangt af van zijn gewicht. Algemeen geldt voor de eerste maanden de richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

Je kraamverzorgende weet dit precies. We kunnen immers niet jullie baby op een richtlijn plakken.

​

Het volgen van de behoefte van je baby is het allerbelangrijkste. Is er sprake van groei, is de baby levendig en alert en zijn er voldoende plas luiers. Je leert van je kraamverzorgende hoe je kunt zien wanneer je baby vraagt om voeding. 

 

Hoe gaat het na de bevalling

 

Meteen na de bevalling, wordt je baby bloot, goed toegedekt, tegen je aangelegd. Zo kunnen jullie rustig kennismaken. De meeste baby’s zoeken na de bevalling de borst op, zo is het natuurlijk bedacht. Dit is het juiste moment om je baby het flesje aan te bieden. Je baby ligt dan bloot op je borst.

Dus liefst voor het nakijken en aankleden van je baby. 

 

Hoe vaak geef je de fles

​

Pasgeboren baby's vragen om de twee of drie uur om een voeding. Van je kraamverzorgende leer je hoe vaak je het flesje geeft. Meestal is dat ongeveer zes tot acht voedingen per 24 uur. Dit hoeft niet op vaste tijden. De meeste baby's willen vooral 's avonds wat vaker een beetje drinken. Dat kan en is gezellig. 

​

Speciale kunstvoeding

​

Reageert je baby niet goed op de normale zuigelingenvoeding, gebruik dan niet zomaar een andere soort voeding. Ook niet gemengd met de bekende voeding. Praat er eerst over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau. Er is speciale kunstvoeding voor baby's die veel honger hebben of last hebben van veel spugen of darmkrampjes. Meestal is speciale voeding niet nodig. Probeer een nieuwe voeding minimaal twee weken. Dan kun je beoordelen wat het effect is.

​

F11 Fien en Janne-zw.jpg

Kunstvoeding

Het voeden van je baby is niet alleen een noodzakelijk gebeuren, maar het is op energieniveau ook een uitwisseling van liefde. Deze uitwisseling vindt de eerste tijd het meest intensief plaats tijdens de voedingen. Wanneer je baby drinkt, zie je hem twee dingen tegelijk doen. Hij drinkt en voedt op die manier zijn lichaam, maar tegelijkertijd kijkt hij strak, soms bijna dwingend, in jouw ogen. Onder andere via zijn ogen voedt hij zich met liefde. Wanneer je het flesje geeft is het dus belangrijk dat je je baby naar je toe draait zodat hij je goed kan zien.

Kunstvoeding klaarmaken

Je kunt flesvoeding het best per fles klaarmaken. Flesvoeding wordt ook wel 'kunstvoeding' of 'zuigelingenvoeding' genoemd. Als je flesvoeding klaarmaakt, was dan eerst je handen.

​

Gebruik een schone fles

Spoel direct na het drinken de fles en speen om met koud water. Je kunt de fles en speen later in heet sop goed schoonmaken. Of doe de fles en speen in de afwasmachine op minimaal 55 graden, op een lang wasprogramma. Zet de fles en speen ondersteboven op een droge, schone doek te drogen.

​

Gebruik schoon water

Je kunt voor kunstvoeding meestal koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is in de meeste gevallen namelijk zuiver genoeg voor kunstvoeding. Bovendien is het gebruik van kraanwater vaak ook beter voor je baby, minder duur en beter voor het milieu dan water uit flessen.

De fles kun je daarna opwarmen met een flessenwarmer, een pan water of de magnetron. Het is dus niet nodig om het water eerst te koken. Gebruik liever geen warm kraanwater. Metalen van bijvoorbeeld de boiler worden makkelijker opgenomen in warm water.

​

Juiste hoeveelheid melkpoeder

Het is belangrijk dat je de fles klaarmaakt volgens de instructie die op de verpakking staat. Doe niet meer poeder in de fles dan voorgeschreven. Teveel melkpoeder is op den duur niet goed voor het gewicht van je kind. Sommige kinderen krijgen last van harde poep.

 

Roeren en niet schudden

Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.

​

Bewaren en opwarmen

Klaargemaakte voeding kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan 4 graden.

Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen. De kunstvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden.

Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.

​

bottom of page